Vineri, 9 februarie 2018, în Galeria Unirii din cadrul Muzeului Unirii, a avut loc deschiderea oficială a Simpozionului Științific „Al. I. Cuza – abdicare și exil”. Vernisajul expoziției cu același nume a avut loc sâmbătă 10 februarie 2018. În aceste două zile specialiști din România, Austria, Italia, Germania și Republica Moldova, au căutat să prezinte importanța domniei lui Cuza, faptele sale din exil și modul demn de a trăi.
„Nici un român fără pâine , nici un român fără carte „ – dorința lui Cuza pentru anii domniei sale.
S-au evidențiat momente istorice de referință din formarea statului național modern român.
Printre invitații de marcă ai evenimentului s-au numărat Melania Cristina Cotoi, coordonator al proiectului „Alexandru Ioan Cuza la Florența” și istoricul Paolo de Anna din Florența, strănepot a lui Gusmano Vignali, cel ce a turnat în bronz majoritatea statuilor executate de Raffaello Romanelli. Ne putem mândri cu faptul că două dintre aceste opere se află şi în Iași, statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflată în Piața Unirii și statuia lui Mihail Kogălniceanu din fața Universității Al. I. Cuza.
Vă reamintim faptul ca Melania Cristina Cotoi a fost moderator al vernisajului expozițiilor „România de poveste” și „Urme ale artiștilor italieni la Iași „ desfășurate la Lucca, Italia, în data de 19 noiembrie 2017.
Împreună cu Melania, Paolo şi Florin Aioanei (membru al Clubului Fotografilor Iaşi) am petrecut trei zile pline de informații inedite despre istorie și cultură.
Sâmbătă am vizitat Castelul Ruginoasa, locul unde se găsesc exponate care reconstituie viața și activitatea domnitorului Al. I. Cuza. Muzeografii au încercat să amenajeze etajul palatului pentru a-l aduce la înfățișarea din vremea lui Cuza. Au fost aduse mobilier de epocă, cărți de epocă, tacâmuri de argint. În cabinetul de lucru s-au adus câteva din piesele de mobilier din lemn de stejar, pe care Elena Cuza le-a comandat renumitei firme pariziene P.P. Mazaroz Ribaillier. Vizita s-a sfârșit cu Biserica “Adormirii Maicii Domnului” lăngă care se află si mormântul domnitorului.
Duminică dimineață am avut plăcerea de a vizita Palatul Culturii. Printre sălile de muzeu s-a numărat și vizita în turnul cu ceas al palatului, unde am fost martori la bătăile clopotelor ce anunţau orele 12:00.
Chiar dacă nu am avut o vreme prea placută, am făcut o plimbare pe pietonalul Stefan cel Mare, unde ne-am oprit pentru a admira mareția clădirilor, Paolo find foarte impresionat de exteriorul Mănăstirii Trei Ierarhi, unde am și poposit pentru câteva momente.
Nu în ultimul rând am urcat pe Bulevardul Copou unde am vizitat Teiul lui Eminescu, apoi am admirat expoziția AN 2017, proaspăt panotată în Galeria de Artă “La Gard”, a Casei de Cultură a Municipiului Iaşi “Mihai Ursachi”.
Paolo de Anna este la prima vizită in România și a fost extreme de încântat de ceea ce a văzut în orașul nostru.
(Text: Mihaela Ajităriţi | Fotografii: Mihaela Ajităriţi/Florin Aioanei)