Peste o sută de oameni au participat marţi, 5 februarie 2019, la vernisajele expoziţiilor de fotografie „AN 2018” şi „Rebrandt lighting”, organizate de Clubul Fotografilor Iaşi. Cele două expoziţii, la care s-a mai adăugat cea de-a 199-a întrevedere a Clubului Fotografilor Iaşi, au avut loc în Sala „Diotima” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi.
Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași şi Clubul Fotografilor din Iași au organizat marţi, 5 februarie 2019, vernisajele expoziţiilor de fotografie „AN 2018”, expusă în Galeria „La Gard” – Parcul Copou, şi „Rembrandt lighting”, ce poate fi admirată în Galeria „Labirint”. Seara dedicată artei fotografice a debutat în Galeria „Labirint” cu vernisajul expoziţiei „Rembrandt lighting”, semnată de artistul vizual Paul Adrian Chiş. Pentru început, Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, a menţionat că expoziţia lui Paul Adrian Chiş s-a organizat într-un timp record, după ce autorul s-a înscris recent în clubul de foto ieşean. Doctor Maria Bilaşevschi, critic de artă şi referent în cadrul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, a amintit că Paul Chiş a plecat din zona picturii, a compoziţiei spre o zonă a fotografiei, păstrând elementele de stăpânire a luminii. „A face portret, atât în pictură, cât şi în fotografie, este un act intim, la care privitorul nu se poate raporta ca la un personaj. Paul ne-a adus în această seară personaje pe care le-a scufundat în istorie, pornind dintr-un baroc timpuriu. El ne poartă timp de o sută de ani prin vestimentaţie către ceea ce înseamnă în contemporaneitate o istorie recâştigată sau remodelată după chipul şi asemănarea noastră. Fiecare dintre personajele sale spun o poveste. Privirea pe care ţi-o transmite personajul nu este una disimulată, falsă, ci este lumina naturală, care, dublată de cea rembrandiană, ne spune o poveste”, a remarcat dr. Maria Bilaşevschi. Artistul vizual Paul Adrian Chiş a mărturisit că au trecut 15 ani de când a fost iniţiat Proiectul „Rembrandt lighting”. „În realizarea portretelor, mi-a plăcut să comunic prin intermediul aparatului de fotografiat. În acestă expoziţie, aparatul foto este doar o unealtă, o altfel de pensulă. În acest proiect, am încercat să scot personajele din anonimat şi să le aduc în faţă, într-o lumină care să-i avantajeze şi care să placă. Încerc să aduc frumosul în faţă, iar în momentul în care nu mai ţii cont de aspectele tehnice ale aparatului, poţi începe să faci artă”, a spus Paul Adrian Chiş. Publicul a fost invitat apoi în Sala „Diotima”, unde, după prezentarea slide-ului cu cele 40 de fotografii expuse, a avut loc o sesiune de întrebări adresate autorului.
Elementele din fotografia alb-negru
Al doilea eveniment al Clubului Fotografilor Iaşi a fost vernisajul expoziţiei de fotografie „AN 2018”, semnată de 47 de membri de pasionaţi de fotografie din Iaşi. Despre lucrările expuse până pe 1 martie 2019, în Galeria de artă „La Gard” a vorbit Cristian Ţibu, membru al Clubului Fotografilor Iaşi: „Expoziţia doreşte să scoată în evidenţă particularităţile şi frumuseţea fotografiei alb-negru. Clubul Fotografilor Iaşi a încercat să fie mereu un mediu prietenos pentru toţi cei ce doresc să se apropie de fotografie prin implicarea în diferite activităţi. După zece ani de funcţionare şi după 199 de întrevederi, am reuşit să dovedim că scopul muncii noastre şi al acestui club este atins. Expoziţia de faţă, organizată an de an, nu a avut o temă anume. Toate imaginile sunt alb-negru şi au fost realizate anul trecut”. Ioan Răducea, membru a Clubului Fotografilor Iaşi, a subliniat că trebuie apreciat efortul fiecărui expozant, întrucât ei spun ceva despre lumea în care se află, „în maniera rigurosă a alb-negrului”. „În fotografia alb-negru trebuie să ştii să pui accentul pe câteva elemente, care să transmită mai apoi o emoţie. Fotografia alb-negru este o variantă salutară pentru inundaţia aceasta a imaginii mai mult sau mai puţin de calitate în care ne scăldăm. Sper să creem întotdeauna limitele unei rigori. Întotdeauna, creaţia impune o rigoare. De data aceasta, rigoarea este fotografia alb-negru, creându-se o distanţă care ridică nivelul”, a evidenţiat Ioan Răducea. Al treilea eveniment al serii a fost „Retrospectivă fotografică 2018”, organizat în cadrul celei de-a 199-a întrevederi a Clubului Fotografilor Iaşi. Constantin Ciofu a făcut o scurtă prezentare a activităţilor din anul precedent: şase întrevederi publice, 17 expoziţii de fotografie, 13 ture foto de grup în ţară şi străinătate, precum şi numeroase parteneriate. Toate activităţile au fost reunite într-un clip retrospectiv. (Text redactat de Constantin Ciofu)
Fotografii: Cristian Ţibu şi Constantin Ciofu