Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași a găzduit marţi, 9 ianuarie 2018, vernisajele expoziţiilor de fotografie “Expuneri de iarnă” şi „Obiceiuri din străbuni”. Cele două evenimente au fost organizate de Clubul Fotografilor din Iași.
Galeria de Artă “Labirint” găzduieşte până pe 19 ianuarie 2018, expoziţia personală de fotografie “Expuneri de iarnă”, semnată de Adrian Teodorescu din Focşani. Vernisajul lucrărilor s-a desfăşurat aseară în Sala „Diotima” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi. Moderatorul întâlnirii a fost Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, cel ce a lansat invitaţia fotografului Adrian Teodorescu de a expune la Iaşi. „Am admirat preocuparea lui Adrian Teodorescu pentru fotografie şi mai ales că se străduieşte să descopere cât mai multe noutăţi despre această artă. Consider că tema aleasă, deşi se potriveşte cu anotimpul în care ne aflăm, este destul de dificilă şi necesită foarte mulţi ani pentru a selecta un număr de imagini cu care să vii în faţa publicului. Am descoperit în cele 30 de fotografii expuse o sensibilitate aparte a autorului faţă de natură”, a remarcat Constantin Ciofu. Despre cele 30 de fotografii realizate pe timp de iarnă a vorbit apoi Eva Androniu, membru în cadrul Clubului Fotografilor Iaşi. La rândul său, autorul expoziţiei, Adrian Teodorescu, a împărtăşit celor prezenţi câteva detalii din spatele imaginilor realizate. Mai mult de atât, Adrian Teodorescu a mărturisit că prima sa expoziţie de fotografie personală din oraşul natal reprezintă un „cadou” la împlinirea a 45 de ani pe 10 ianuarie 2018.
Obiceiuri şi tradiţii redate prin fotografie
A urmat vernisajul expoziţiei de fotografie “Obiceiuri din străbuni”, organizat de Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, Clubul Fotografilor Iași, Clubul Foto FOCUS – Botoşani şi Foto Club Neamţ. Mai întâi, Cătălina Neculau a vorbit despre cum a fost structurată expoziţia „Obiceiuri din străbuni” şi a subliniat că fotografia poate aduce în faţa publicului tradiţiile poporului român. Mihaela Ajităriţi a făcut referire la tradiiţiile ce se mai păstrează încă în satele Moldovei dar şi la faptul că se observă o diminuare a acestora. Întrucât expoziţia Obiceiuri din străbuni cuprinde şi fotografii de la Festivalul de Datini din Comâneşti, Mihaela Ajităriţi a relatat celor prezenţi cum se desfăşoară acest eveniment an de an. O intervenţie a avut în cadrul evenimentului Ciprian Babor de la Foto Club Neamţ, ce a vorbit despre tradiţiile frumoase ce se păstrează în Bucovina: „Imaginile din această expoziţie au ca subiect tradiţiile din Bucovina şi obiceiurile de Anul Nou din Neamţ. În turele foto la care am participat alături de alţi fotografi, am observat că tradiţiile sunt foarte bine conservate în Bucovina. Portul popular este păstrat, astfel că am întâlnit oameni care purtau încălţăminte veche de peste 100 de ani sau cămăşi cu motive tradiţionale cusute la mână”. Programul a cuprins un slide cu cele 51 de fotografii realizate de următorii pasionaţi de fotografie din Iaşi, Botoşani, Piatra Neamţ şi Sighetu Marmaţiei: Mihaela Ajităriţi, Florin Aioanei, Ciprian Babor, Ghenadie Cebanu, Constantin Ciobanu, Constantin Ciofu, Andrei Florin, Mirela Grosu, Vlad Luncanu, Cătălina Neculau, Gheorghiţă Nemţanu, Codrin Popescu, Ovidiu Porohniuc, Mariana Scubli, Cătălin Străjeru. Expoziţia de fotografie „Obiceiuri din straăbuni” poate fi admirată în Galeria „La Gard” din Parcul Copou până vineri, 19 ianuarie 2018. (C.C.)