Casa de Cultură “Mihai Ursachi” a Municipiului Iași a găzduit la data de 12 iulie 2022 un eveniment organizat de Clubul Fotografilor Iași.
Seara a debutat cu prezentarea colegului nostru Ghenadie Cebanu care ne-a invitat să (re)descoperim tainele tehnicii fotografice cu experiențe live în utilizarea celor trei elemente de bază în fotografie: timpul de expunere, ISO și diafragma. Deși tehnica poate fi bază pentru o fotografie reușită, limitarea la tehnică în fotografie îi poate diminua impactul.
Partea a doua a întrevederii publice ne-a oferit un carusel de emoții generate de perspectiva colegului nostru Adrian Purice asupra condiției omului social, prin fotografiile de stradă reunite sintetic sub tema “Omul social”. Au fost discutate atât aspecte de tehnică fotografică, de compoziție, strategie cât și aspectele morale și legale ale fotografiei de stradă. De asemenea, s-a discutat mult despre caracterul documentar al acestui tip de fotografie, fapt ce a dus la alegerea subiectului expoziției. De la o temă inițial generică, denumită “De pe strada adunate”, tema s-a concretizat în una specifică, a observării omului social.
Un alt aspect discutat și disputat, a fost cel al realității modificate în fotografie, a responsabilității morale a autorului, a scopului editării și în final la compunerea cadrului. Nu au lipsit eternele întrebări precum “Au fost regizate sau nu cadrele?” sau “Ce obiectiv ai folosit?”. Dialogul dintre public si autor a condus la o înțelegere a intenției autorului, strategia acestuia, elementul de noroc al fotografiei de stradă sau elemente compoziționale alese de acesta, cuprinzând tot procesul care a condus la imaginea finală.
În acest context, imaginea finală devine, prin suma elementelor ei, un concept, o idee, care provoacă în privitor trăiri. A fost un prilej pentru cei din sală, regăsiți sau nu în aceste trăiri, să își exprime propriile rezonanțe și preferințe de a fi, călătorind de la singurătatea aparentă la conexiunea socială vizibilă care contribuie complementar la ceea ce suntem astăzi și ceea ce putem fi mâine.
Text de Cătălina Neculau
Prezentare expoziție:
Fotografii vernisaj: