Veneţia are un farmec aparte în zilele de carnaval. Oraşul este înveşmântat în lumină şi culoare, iar măştile pot fi observate la orice pas. De câţiva ani, carnavalul de la Veneţia este privit cu interes mult mai mare de fotografii din toată lumea. Şapte membri ai Clubului Fotografilor Iaşi au mers în oraşul de pe apă timp de două zile, între 24 şi 25 februarie, pentru a surprinde atât cadrele clasice cu măştile, cât şi arhitectura urbană încarcată de trecerea anilor. Au participat: Mihaela Ajităriţi, Mirela Grosu, Marius Balan (iniţiatorul turei foto), Vlad Colotilă, Nicu Apostu, Daniel Olariu (Lucca-Italia) şi Constantin Ciofu. „Am căutat să surpindem cu aparatele noastre mai multe genuri fotografice, Veneţia fiind cel mai mare studio foto în aer liber. Pe parcursul periplului nostru am discutat despre subiectele imortalizate, încercând să le încadrăm într-un gen fotografic”, a spus Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi. În seara zilei de sâmbătă, membrii clubului au mers în Piaţa „San Marco” unde au oferit oferit imagini printate câtorva pasionaţi de fotografie. În ziua de duminică, 26 februarie, participanţii la tura foto au ajuns în oraşul Padova, unde au participat la vernisajul expoziţiei de fotografie „Târnosire”, organizată în biserica românilor basarabeni din acest oraş. În aceeaşi zi, la orele serii, am pornit spre Iaşi, ajungând în mai puţin de două ore.
Mihaela Ajităriţi: “Momente unice cu oameni deosebiţi. Prima oară la Venezia va rămâne o amintire deosebită atât prin faptul că am vizitat şi fotografiat locuri excepţionale cât şi prin persoanele ce m-au însoţit. Mă bucur că am făcut această plimbare alături de colegii din CFI”.
Nicu Apostu: “Nu ştiu care sunt mai nebuni, cei care se îmbracă în costume sau cei care îi fotografiază. În orice caz se poate spune că acest carnaval este cea mai mare şi mai frumoasă nebunie care pe care am surprins-o vreodată în imagini”.
Vlad Colotilă: “Veneţia a fost pentru mine printre cele mai spectaculoase călătorii, au fost momente pe care cu siguranţă nu le voi uita niciodată. Carnavalul, clădirile, apa, toată agitaţia fac ca acest minunat oraş să devină interesant şi mi-a plăcut foarte mult ideea de a vedea oameni diferiţi de naţionalităţi diferite. Când am vazut Venezia prima oară mi-au sărit în ochi drumurile înguste dar şi bărcuţele care sunt de fapt transportul în acest oraş. Arhitectura face ca imaginile pe care le-am realizat să fie unice, am urmărit geometria, arhitectura şi reflexiile în special. Am reuşit să abordez ca şi teme : fotografia de stradă, fotografia de peisaj şi cea de noapte. Pot spune că din această experienţă am avut extrem de multe de învaţat, cu siguranţă o să mai vin. Mulţumesc celor care au fost alături de mine în această călătorie!”.
Mirela Grosu: “Este o foarte mare plăcere pentru un pasionat de fotografie să călătorească şi să aibe ocazia să surprindă în imagini oamenii, locurile, arhitectura unor oraşe pe care le vede pentru prima oară. Din punctul meu de vedere, Veneţia are un potenţial fotografic ridicat. Am reuşit să realizez imagini de stradă şi portrete foarte frumoase. Mulţumesc colegilor de la Clubul Fotografilor pentru că au făcut din această călătorie una de neuitat!”.
Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi: „Am căutat să surpindem cu aparatele noastre mai multe genuri fotografice, Veneţia fiind cel mai mare studio foto în aer liber. Pe parcursul periplului nostru am discutat despre subiectele imortalizate, încercând să le încadrăm într-un gen fotografic. Dacă am reuşit sau nu, se poate vedea în cadrele noastre ataşate acestui text. Am avut parte de clipe frumoase şi ne putem lăuda că ne-am rătăcit de mai puţine ori decât ne-am fi aşteptat. Nu voi uita de blatul făcut pe vaporaş şi de apusul de soare de pe malul insulei. Îmi va fi dor multă vreme de distracţia pe seama discuţiilor noastre cu străinii, care înţelegeau mai bine limba română decât franceza, englea sau germana noastră. Tura foto de la Veneţia a dovedit încă odată că se pot lega prietenii în jurul pasiunii pentru fotografie”.
Mulţumim părintelui Viorel Grec de la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Veneţia II, părintelui Vasile Corja de la Parohia „Sfânta Parascheva” – Padova II şi domnului Serghei Bantea, epitropul Parohiei Padova II.