La Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Parcul Copou, Iași, a avut loc marți, 1 august, cea de-a 172-a întrevedere publică a Clubului Fotografilor Iași. Contextul acestei întrevederi a avut în dezbatere două subiecte: fotograful iranian, Antoin Sevruguin și perspective legate de fotografie din viața anticarului și colecționarului Dumitru Grumăzescu.
Întrevederea a debutat cu prezentarea colegei noastre, Cătălina Neculau, psiholog de profesie, prezentare ce l-a avut în centru pe fotograful de origine iraniană, Antoin Sevruguin. Acesta a surprins în cadre viața iranienilor între anii 1870 – 1930. A fost considerat cel mai de seamă fotograf din acea perioadă întrucât a prezentat realist și diferit ideea de frumusețe orientală arabă, a introdus în spațiul persan ideea de portret, a surprins persoane din toate clasele sociale și etnice, inclusiv ocupațiile acestora. Fotografia sa a avut un important rol cultural și informativ legat de culoarea locală a Persiei. În final, subiectul Cătălinei a fost bine documentat și ne-am bucurat că am mai învațat încă ceva legat de domeniul fotografiei, anume că aduce în prim plan perspective realiste.
A doua prezentare a constat în înșiruirea unor frânturi de viață și de schimbările pe care le-a produs pasiunea pentru fotografie ale unui om de cultură al Iașului, oraș pe care îl îndrăgește foarte mult: Dumitru Grumăzescu. Am aflat astfel de vastitatea experiențeleor sale, călătoriile, interacțiunile sociale, accesul la alte culturi și, în mod special, interesul pentru artă și cultură. Dumnealui deține o vastă colecție de aparate foto vechi, dovadă a faptului că pasiunea pentru fotografie și-a descoperit-o încă din copilărie, la început fiind autodidact. Ulterior, a studiat fotografia, a devenit fotograf, a avut publicații în reviste, expoziții, fiind colecționar de ilustrate și albume cu fotografii. Din multele povești despre fotografie, cel mai important aspect pe care l-am învățat cu toții a fost că prin intermediul acestei arte se pot observa mai ușor schimbările care au loc în jur și, de asemenea, este foarte important să privim în interiorul nostru pentru a face ceva autentic și măreț. Sunt recunoscătoare prietenilor și colegilor mei din Clubul Fotografilor Iași pentru faptul că, descoperind fotografia, concomitent îmi dau seama că am în jurul meu oameni minunați și pozitivi. Membrii Clubului Fotografilor Iași sunt oameni care practică fotografia și, în același timp, se documentează în privința acesteia. Mulțumim auditoriului pentru prezență, Casei de Cultură pentru găzduire și tuturor celor care fac un efort pentru realizarea acestor activități cultural-artistice. Clubul Fotografilor Iași invită toți pasionații de fotografie și la toate celelalte evenimente care vor avea loc în perioada următoare. Pentru detalii, puteți urmări site-ul Clubului și pagina cu același nume: Clubul Fotografilor Iași. (Mihaela Beatrice Constantinescu)