Marți seară, pe 20 decembrie, la ora 18:30, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași, în Sala „Diotima” a avut loc ultima întrevedere publică a Clubului Fotografilor Iași, considerată ultimul dar al clubului din 2016 care a fost oferit ieşenilor, inclusiv simpatizanților și membrilor clubului, după cum a intenționat Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului și moderatorul serii.
Câteva cuvinte dedicate vernisării primei expoziții au fost rostite de Nicu Apostu, Mihaela Beatrice Constantinescu și Ioan Răducea. Pentru început, Nicu Apostu i-a enumerat pe cei 18 expozanți: Bianca Adiaconiței, Florin Aioanei, Mihaela Ajităriți, Nicu Apostu, Mihaela Burlacu, Constantin Ciobanu, Constantin Ciofu,Vlad Colotilă, Mihaela Beatrice Constantinescu, Cebanu Ghenadie, Mirela Grosu, Khaled Matar, Gheorghiță Nemțanu, Alexandru Pohaţă, Adrian Purice, Ioan Răducea, Sorin Untu și Cristian Vidrașcu. Ulterior, Nicu a afirmat că minimalismul a fost modul de viață inițial al oamenilor; picturile rupestre și statuietele din neolitic demonstrează asta.
Mihaela Beatrice Constantinescu, subsemnata, am adus la cunoștință de unde a pornit acest curent, mai exact din America anilor 1960-1970, din partea unor artiști considerați „rebeli”, deoarece s-au ridicat împotriva consumerismului, a dizarmoniei și a excesului. Minimalismul a fost influențat și de filosofia estetică Zen; a avut mai mulți reprezentanți, printre care Robert Browning, cu celebrul motto, „Puțin înseamnă mai mult”, un vers al unei poezii de-ale sale. „Motivul pentru care am organizat această expoziție a fost pentru a arăta ceea ce contează cu adevărat în viața omului. Cred că este important să ne reamintim asta, nu pentru că este sfârșit de an și se apropie sărbătorile, ci ca să privim viața sub o perspectivă mai simplă și mai valoroasă! Ceea ce resimt drept uimitor este că prin intermediul fotografiei ne putem exprima în infinite moduri și expoziția aceasta, la care ne-am pregătit ca pentru o sărbătoare, așa cum facem de fiecare dată, a reușit să sublinieze simplitate și esență! În opinia mea, semnificația titlului se poate extinde până la diferența dintre cunoaștere și ignoranță; pentru această alegere și pentru așezarea lucrărilor expuse, mulțumim dragilor noștri colegi Florin Aioanei și Alexandru Pohață!”
Mai departe, profesorul Ioan Răducea a precizat că „minimalismul întotdeauna răspunde cerințelor sufletului nostru” și poate fi realizat prin combinarea a două – trei elemente în jurul cărora se poate crea o poveste. L-au impresionat simbolurile speranței din fotografiile noastre (păsările) și ne-a felicitat pentru activitatea și pentru evoluția noastră.
Cele 43 de lucrări minimaliste pot fi admirate în Galeria de artă „Labirint” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, Iași, până pe data de 7 ianuarie, 2017.
Următoarea vernisare a fost realizată de către Vasile Iacob, unul dintre membrii Clubului Fotografilor Iași. Expoziția sa, a patra, intitulată „Jurnal de călătorie – Qatar” redă cunoașterea personală a unei culturi orientale fascinante unde a întâlnit și alte naționalități, reunită în 60 de imagini. Qatar este unul din statele Orientului Mijlociu și experiența de fotografiere avut loc pe parcursul unui an de zile în zona numită Doha și prin apropiere de aceasta. Concluzia sa, împreună cu cea a unei alte membre active de-ale noastre, Mihaela Burlacu, a fost aceea că a ieși din zona proprie de confort, prin fotografie și călătorie, îți permite să te redescoperi, să îți dezvolți încrederea de sine, pe lângă experiența profesională. A reușit să îmbine utilul cu plăcutul, iar pentru el o surpriză frumoasă a fost prezența dr. Daoud Mohamed, mediator social intercultural şi directorul Centrului Cultural Oriental din Iaşi. Acesta ne-a admirat și s-a declarat surprins și onorat pentru participare, întrucât ne-a fost înfățișată o mică parte din cultura orientală, unde vechiul și noul se îmbină. Cu toții am fost felicitați de domnia sa pentru ambele expoziții reușite. Constantin Ciofu a propus un posibil parteneriat cu acesta pentru promovarea Clubului dincolo de granițe, în Egipt.
Fotografiile sunt panotate în ordine cronologică, iar numele acestora reprezintă locul unde au fost surprinse. Expoziția se regăsește în Galeria de artă “La Gard”, în Parcul Copou, până la 7 ianuarie 2016.
George Pânzaru, referent în cadrul Casei de Cultură, ne-a apreciat în mod deosebit pentru felul în care ne-am desfășurat activitățile din ultima perioadă, iar noi ne declarăm mai mult decât captivați și îi mulțumim încă o dată: „O expoziție consistentă, o expoziție frumoasă care cred că face față pentru a fi prezentată absolut oriunde!”
În finalul întrevederii, cântăreții Corului „Aletheia” din orașul Iaşi, cor dirijat de Dorin Iuşcă, ne-au bucurat cu un repertoriu de colinde. Și ei au fost răsplătitți cu aplauze, zâmbete, admirație, dar și cu o invitație la un salon de înfrumusețare.
Doresc să apreciez și inițiativa Mirelei Grosu, aceea de a face o expoziție având ca temă curentul minimalist și ideea ca eu să vernisez această expoziție. Tot în acest context, vreau să mulțumesc și coordonatorului și moderatorului Constantin Ciofu pentru implicarea sa în cadrul activităților Clubului, pentru că reușește cu succes să mențină Clubul la un anumit standard de împlicare, alături de membri, pentru modul în care se străduie să promoveze evenimentele, pentru surprizele făcute membrilor și simpatizanților la evenimente și, mai ales, pentru că mi-a oferit oportunitatea de a modera unele dintre întrevederile Clubului și pentru faptul că a avut încredere că mă pot descurca.
Vă așteptăm la Casa de Cultură din Parcul Copou, în continuare, în scopul de a vă revedea curiozitatea de pe chipurile luminoase și sperăm ca în anul 2017 să ne încântăm și să vă încântăm cu și mai mult entuziasm, cu alte activități, întrevederi publice și expoziții de fotografie. (Text: Mihaela Beatrice Constantinescu)